Siirry pääsisältöön

Surevaa ei tarvitse pelätä

Kuoli sairauden murtamana. Ne sanat pappi lausui itsemurhan tehneen miehen hautajaisissa. Siihen hetkeen nuo sanat olivat oikean tuntuiset ja edes hieman lohtua tuovat. Mutta voiko mikään poistaa sitä tuskaa ja epätietoisuutta, jonka läheisen itsemurha jättää jälkeensä? Onko kenelläkään sanoja, jotka armahtaisivat läheisen syyllisyydestä, loputtomasti jatkuvasta jossittelusta tai verkkokalvoille piirtyneestä kuvasta, jota kukaan ei halua nähdä. Onko sanoja, jotka auttaisivat suremaan kauniiden muistojen kanssa? Toivoisin kovasti, että tietäisin sellaiset sanat, mutta en tiedä onko sellaisia. Sen kuitenkin tiedän, että on helppo pelätä tuon kaiken kohtaamista. Pelätä ihmistä, joka on kohdannut jotain sellaista, jonka edessä itsekin on keinoton ja voimaton.

Mietin useaan otteeseen, että voinko ja uskallanko minä kirjoittaa tästä aiheesta. Mitä voin ja osaan sanoa niin, etten satuta ketään itsemurhan läheltä kohdannutta. Eli todella montaa ihmistä tässä maassa. Jo pelkästää omassa suvussani ja lähipiirissäni on useampi ihminen päätynyt itsemurhaan tai yrittänyt sitä. Mutta vaikka itsemurhia tapahtuu meidän monen lähellä, se on silti paljolti vaiettu aihe. Siksi päätin, että kirjoitan. Avoimuus ei tarkoita lupaa itsemurhille, vaan sen tarkoitus on avata tie pois sen mahdollisuudesta, tai sen aiheuttamasta tuskasta. Kukaan meistä ei halua joutua tilanteseen, jossa ei näe muuta pois pääsyä tuskastaan, kuin katkaisemalla oman elämänlankansa. Kukaan ei myöskään halua, että joku läheinen päätyy sellaiseen ratkaisuun. Niin kuitenkin voi käydä. Tälläkin hetkellä lähellämme voi olla ihminen, joka kantaa kipua sisällään. Jollekkin itsemurha on todellisuutta ja se olisi hyvä uskaltaa kohdata.

Itsemurha nostattaa jokaisessa meissä voimakkaita tunteita. Usein on helppo olla vihainen ja tuomitseva itsemurhan tekijälle ja sääliä sen kohdannutta lähipiiriä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kukaan meistä ei halua tulla kohdatuksi säälin tai vihan kautta, sillä usein se herättää vain vihaa ja häpeää. Ihminen haluaa tulla vapaasti hyväksytyksi omien tunteidensa ja kokemustensa kautta. Kenenkään ei pitäisi joutua häpeämään sitä, että oma läheinen on päätynyt itsemurhaan. Itsemurha on ihmisen henkilökohtainen päätös, josta usein moni asia jää kysymysmerkiksi. Siitä ei voi vastuuttaa lähimmäisiä. Ja vaikka itsemurhan tekijä on jättänyt läheisilleen paljon tuskaa, ei se poista hänen arvokkuuttaan ja rakkauttaan.

Meistä jokainen suree eri tavoin. Yhtä oikeaa tapaa ei ole. Siksi surevaa kohdatessa on tärkeämpää kohdata aivoimella lämmöllä ja  hyväksynnällä, kuin neuvoen ja mielipiteitään osoittaen. Parempi on lähestyä ja kysyä, kuin vaihtaa hyllyn väliä ja olla kohtaamatta. Sureva osaa vastata sinulle, miten haluaa itseään kohdeltavan. Joskus on hyvä puhua asiasta, joskus jostain aivan muusta. Tärkeää on uskaltaa mennä lähelle ja osoittaa, että minä olen tässä. Hyväksyn kipusi, enkä pelkää sitä. Kannan sen, mitä haluat antaa.

Rohkeutta sinulle, jonka elämässä tämä kaikki on läsnä!

Kommentit

  1. Hei Samuel.

    Aihe oli nyt sellainen, joka liittyy elämääni. Minulla on muutama ystävä nykyään, joka on aiemmin yrittänyt itsemurhaa siinä onnistumatta tai minä olen saanut hänen ajatuksensa irti siitä. Nykyään he elävät suht onnellista elämää.

    Mukavaa tulevaa viikonloppua... : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että ystävilläsi asiat ovat menneet parempaan päin. Kiitos kommentista ja hyvää tätä viikkoa!:)

      Poista

Lähetä kommentti

Pienikin ajatus tai yksikin sana niin tässä on sille tila!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaunis poika

Sieltähän se kaunis poika tulee, tuumasi autokoulun opettaja, kun saavuin teoriatunnille. Auditoriollinen nuoria miehenalkuja nauroi ja minä kävelin istumaan takariviin hieman hämmentyneenä. Ilmeisesti en vastannut tuon porukan miesihanteita. Myöhemmin samankaltaisiin kommentteihin sai tottua. Jos olen sattunut menestymään koulussa, se on johtunut ulkonäöstäni. Olen ollut ruipelo, joka kyllä miehistyy vielä ja totta kai myös homo. Suorien ja arvostelevien kommenttien kohteeksi on joutunut niin vaatteet, hiukset kuin vartalon koko, ja näillä taas on ollut suora yhteys muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen, uskonnolliseen vakaumukseen ja vieläpä kädentaitoihinkin. Näin muutaman kommentin mainitakseni. Valtaosan näistä ulkonäkööni kohdistuvista kommenteista olen ohittanut naurahtamalla, mutta en voi väittää, ettenkö olisi antanut niille mitään painoarvoa. Ehkä osa kommenteista on ollut huumoria, jota on ollut lopulta vaikea ymmärtää, ja toiset kaiketi ahdaskatseisia asenteita sekä eh

Voiko hekuma säilyä pitkässä parisuhteessa?

Makaan vaimoni vieressä, silitän hänen hiuksiaan ja annan hengitykseni tasaantua. Tunne on voimakas. Rakastan tuota naista. Paljon! On vaikea käsittää, miten tämä hekumallinen tunne löytyy yhä aina uudelleen ja kaiken lisäksi se tuntuu voimistuvan vuosi vuodelta. Miten tuo nainen, jonka kanssa olen asunut jo liki yksitoista vuotta, voi olla yhtä aikaa täysin uusi ja salaperäisen kiinnostava sekä niin turvallinen ja tuttu. Hän on minulle kuin sekoitus ihastumisen huumaa ja vuosien syventynyttä rakkautta. "Me ei varmaan koskaan kyllästytä toisiimme." Sanon lopulta, kun selviän jälkimainingeista.  "Voiko kyllästyä, jos olen tänäänkin oppinut sinusta jotain aivan uutta." Vaimoni sanoo ja kietoo kätensä ympärilleni.  "Niin..." Aloitan, mutta jään sitten hetkeksi pohtimaan vaimoni sanoja. Olimme keskustelleet päivän aikana vaikeista asioista. Sellaisista, joista en ollut osannut aiemmin paljoa puhua. Tänään olin ollut haavoittuva. Olin pelännyt, m

Kirje koululaiselle

Sinä astelet niin reippaasti täynnä intoa ja uteliaisuutta. Reppu on isompi kuin selkäsi, mutta silti niin kevyesti kannat sen mukanasi. Siellä ei ole vielä ennakkoluulon kiviä tai pelon lyijyä, ehkä hieman jännitystä vain. Minä toivon, että olen osannut antaa sinne sellaista evästä, että olosi olisi turvallinen ja luottavainen. Koulutiesi alkaa tästä. Siitä tulee osa sitä elämänpolkua, joka muokkaa sinusta sinua. Toivon sinun muistavan, että sinä et ole numero. Että minä en vaadi sinulta papukaijamerkkejä, enkä täydellisiä päiviä. Vaan, että säilyttäisit avoimen mielen ja uteliaisuuden. Sen saman, mikä sinulla nytkin on, kun kuljet pitkin ojan reunaa ihmetellen kukkia ja kastehelmiä lehtien päällä. Sinä voit katsella koskettamalla ja kuunnella silmilläsi. Tärkeää on vain, että löydät keinosi oppia ja ihmetellä. Sillä koulutie loppuu aikanaan, mutta oppiminen jatkuu läpi elämän. Sinä saat ympärillesi paljon ihmisiä. He ovat kaikki ainutlaatuisia ja samanarvoisia. Kun kohtaat heidä